Blog

Een grafheuvel onderweg

Een zoete geur van koolzaad hangt over het weidse veld in Heurne en omhult een kleine Gallo-Romeinse grafheuvel in de verte. Als fietser merk je wanneer het najaar in aantocht is. 

Lees meer »

Dio Cassius over fake news!

Onderzoeken tonen aan dat door de teloorgang van het onderwijs en de marginalisering van ernstige media jongeren in de VS steeds moeilijker feit en fictie kunnen onderscheiden. Het blijkt een vruchtbare grond voor nonsens. (1) 

Lees meer »

Wijn, wijn, wijn, ... !

Op populaire websites wordt regelmatig verhaald dat de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden de grond hier in Limburg uitermate geschikt vonden voor wijngaarden en hier de wijnbouw introduceerden.

Lees meer »

De bibliotheekdief

"Vrijdag maakte de Roemeense politie bekend dat ze een grote collectie boeken hebben teruggevonden onder een dikke laag cement in een garage", zo schrijft De Standaard deze ochtend.

Lees meer »

Kameiros !

Eén van de mooiste archeologische sites van het eiland Rhodos is Kaimeros. Een forse aardbeving zou het einde van deze bloeiende stad betekenen. Nu heb je er een fantastisch uitzicht over de site en verder op de zee. Waar kan je beter mijmeren over de wegen van de geschiedenis ?

Lees meer »

Strade Bianche in Haspengouw

Enkele jaren geleden voerde een trip naar Toscane waar ik als wielertoerist de Strade Bianche of de witte wegen wilde verkennen. Wij logeerden in een B&B boven op een heuvel met een schitterend uitzicht op San Giminiano.

Lees meer »

Een vluchteling

In de zevende zomer na de ondergang van Troje zeilt Aeneas, de zoon van Anchises en de godin Venus, over de Tyreense zee, op weg naar Italië. Een storm teistert de vloot.

Lees meer »

Proust, windturbines en tumuli

Marcel Proust draait zich om in zijn graf, zo las ik in De Standaard dit weekend. Het dorpje Illiers-Combray, vroeger gewoon Illiers, dat hij zo lief had, staat straks te midden van windturbines. In dat dorp in het huis van tante Léonie bracht de jonge Marcel zijn zomers door. In zijn vermaarde roman À la ­recherche du temps perdu gidst Proust de lezer door het dorp. En dat dorp wordt geleidelijk omsingeld door windturbines.

Lees meer »