De Romeinen in België

Rome zou de leider van de wereld worden. Een soort Amerika avant-la-lettre.... en het land tussen Noordzeekust en Moezel zou een Romeinse provincie worden..... Maar de dappere bevolking van Gallië gaf zich niet zomaar prijs. Hoe heeft Rome dan toch vijf eeuwen lang zo fundamenteel kunnen ingrijpen in het leven van elke dag?

Onder impuls van de visionaire keizer Augustus drukten de Romeinen een indringende stempel op het land. Ze tekenden een uitgestrekt wegennet uit en organiseerden een sterk bestuur, onder het oog van het leger. Ze stichtten bloeiende steden en nederzettingen, zoals Tongeren, de oudste stad van België.

Luxueuze villa’s met vloerverwarming, muurschilderingen, mozaïeken en baden leidden tot nieuwe elegantie en wooncomfort. Geïmporteerde groenten, vruchten, sauzen en wijnen kwamen op tafel. Latijn werd de voertaal van de lokale elite. Theateropvoeringen, wedrennen en gladiatorenkampen deden hun intrede. We zien de geboorte van een nieuwe cultuur, van een nieuwe mentaliteit ook. Gallia Belgica was compleet geromaniseerd.

Robert Nouwen baseerde deze geschiedenis van de Gallo-Romeinen op literaire bronnen, archeologische ontdekkingen en honderden inscripties: puzzelstukken die hij tot een coherent beeld samenbracht. Een succesverhaal.

 

Uitgeverij Davidsfonds

Leuven, 2006 (256 p.)

1ste druk

ISBN 90 5826 386 X

 

Uit de pers: 

Jan Bex, Belang van Limburg, 25-26/3/2006

'De Romeinen in België' vat voor een breed, geïnteresseerd publiek de geactualiseerde kennis van de Romeinse impact op onze streken mooi samen.

 

oudheid.clubs.nl, 8/2/2007

Eindelijk eens een goed boek dat alle facetten van de aanwezigheid van de Romeinen in onze contreien bekijkt en bundelt! Uit die berg zeer gefragmenteerde informatie een interessant en leesbaar boek distilleren is de grote verdienste van Robert Nouwen.

 

Raymond Brulet, in: Latomus, 70, Fasc. 1 (Mars 2011), pp. 249-250

L'ouvrage vise à proposer une vaste fresque générale sur la période romaine en Belgique, selon un plan original. Lorsque nécessaire, l'auteur dépasse le cadre stricte de la Province de Belgique, dans sa relation historique. ... Le plan du livre est intéressant : il est découpé en quatre parties principales qui traitent de l'ordre nouveau introduit par Rome, du monde des gallo-romains, du vie privée et de l'Antiquité tardive.

 

Uitverkocht

 

U kan een pdf van het boek hier gratis downloaden.

Nouwen Robert De Romeinen In Belgie
PDF – 3,3 MB 281 downloads