Standpunt

Neolithische vondsten in Koersel

Ik las in het Belang van Limburg van 2020-09-08 dat aan het Brouwershuis in Koersel in juni enkele opvallende archeologische vondsten aan het licht kwamen. Als oud-Heusdenaar viel het bericht mij onmiddellijk op. Het gaat om een neolithisch graf en werktuigen uit het vierde millennium voor Christus. De ontdekking werd gedaan naar aanleiding van een bouwproject van de sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien CVBA.

Lees meer »

Fietsen door holle wegen

Het is altijd opnieuw een fantastische belevenis met een gravelbike door holle wegen te fietsen. Het is sport en avontuur gekoppeld aan erfgoed en natuur. Op en top genieten op een fijne vakantiedag!

Lees meer »

Het verdriet van het kasteel van Rijkel

Op het einde van de jaren ‘80 van de vorige eeuw had ik als jong ambtenaar uit de erfgoedsector geregeld de gelegenheid het kasteel van Rijkel te bezoeken. Op dat ogenblik was daar de toenmalige Provinciale Dienst voor het Kunspatrimonium gevestigd. Vergaderingen met betrekking tot beleidsvorming rond het Limburgs historisch erfgoed vonden hier plaats. De Provincie Limburg speelde op dat ogenblik een ambitieuze voortrekkersrol in wat men later zo mooi erfgoedzorg zou gaan noemen.

Lees meer »

Een stuk Romeinse weg in Blaar

De Romeinse weg, die van Tongeren naar Maastricht liep, was ongetwijfeld de belangrijkste verbinding vanuit onze regio met Keulen. Het traject Tongeren-Maastricht-Keulen kan zeer goed gevolgd worden via de Jaminéstraat en de Blaarstraat. De verbinding werd verbroken door de aanleg van het bedrijventerrein Tongeren-Oost. Na Tongeren-Oost is de weg opnieuw te volgen via Millen, Herderen en Riemst. Sommige stukken bleven als veldweg bewaard, de meeste als verkavelingsweg. Eén van de karakteristieken van deze weg is het grote aantal tumuli die erlangs werden opgericht, onder meer in Blaar (afgegraven) en Herderen. Bovendien bezat hij tijdens de volledige Romeinse periode, maar ook nog lang daarna een niet te onderschatten militair en economisch belang.

Lees meer »

Vrolijk klatert het water op haar blote gat.

Het is het gat van één van de vier Naiaden, de mooie naakte nimfen die de rivieren, meren, zeeën en onderwaterwereld beschermen. In het midden worstelt de Glaucus met een vis. De mooie dames op de Fontana delle Naiadi van de hand van de Siciliaanse beeldhouwer Mario Rutelli zorgden destijds voor nogal wat opschudding, zo publiek sensueel. Het was een schande, zulke naakte deernen in hartje Rome. De katholieke kerk was zelfs van oordeel dat gerespecteerde vaders en jonge mannen onnodig werden verleid. Gelukkig werden de verleidelijke dames niet weggehaald.

Lees meer »

Te bad of niet te bad

Trier, de stad van de keizer Constantijn en van Karl Marx op de rechteroever van de Moezel, heeft alles voor een trip van enkele dagen. In weinig steden is de geschiedenis nog zo aanwezig. Met reden prijken de Romeinse monumenten van de stad, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk sinds 1986 op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Trier is, samen met Worms, de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom ten noorden van de Alpen.

Lees meer »

Picasso en de minotaurus

Eén van de absolute meesterwerken van de prentkunst is de Vollard-suite van Picasso, een set van 100 etsen die Pablo Picasso tussen 1930 en 1937 creëerde.

Lees meer »

Mussolini en Rome

Monumenten van macht worden vaak politiek gerecupereerd vanuit een zekere nostalgie naar de grootsheid van het nationale verleden, vanuit een nostalgie die verwijst naar een grondstroom onder het volk en leidt naar een doctrinaire interpretatie van een geschiedenis die de facto nooit werkelijkheid is geweest.

Lees meer »

Marnix Gijsen in Knossos

Aan het einde van de jaren ‘20 van de vorige eeuw zwierf Marnix Gijsen door Griekenland. Zijn impressies schreef hij neer in ‘Odysseus achterna’, dat in 1930 verscheen. Op Kreta aanschouwde hij het levenswerk van Arthur Evans (1851-1941), de Engelse archeoloog die de opgravingen in Knossos leidde.

Lees meer »

Een verdwenen tumulus in Riksingen

Riksingen is één van die mooie oude kerkdorpen van Tongeren. Eén van de oudste vermeldingen als Rixinges dateert van 1205 . Het dorp was een deel van de stadsvrijheid Tongeren.  De plaatselijke kerk, die oorspronkelijk van 1036 dateert, was een kwartkapel van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Tongeren. In dit kerkdorp werden volgens de oudere literatuur restanten van Romeinse villae, twee tumuli, en de sporen van centuriatio geïdentificeerd.

Lees meer »

De Herstappeltombe in Lauw

Weinigen bevroeden dat de Hoeise Steenweg in de richting van Crisnée en Hoei deel uitmaakt van de voormalige Romeinse weg die van Tongeren via onder meer Amay, Vervoz en Aarlen naar Metz liep.  Hij wordt op de Ferrariskaart eveneens ‘Chemin Brunehaud’ genoemd. Deze weg snijdt in een rechte lijn kilometers ver door het landschap.  Hij kruist ter hoogte van Malmaison de Romeinse weg Bavay-Trier en ter hoogte van Senonchamps de weg Reims-Keulen. Ter hoogte van Aarlen volgde het kruispunt met de weg Reims – Trier. Gezien zijn plaats in het Romeinse verkeersnet was ook deze verbindingsroute van een cruciale betekenis voor de administratieve organisatie van onze regio.

Lees meer »

R.G. Collingwood en de Romeinse wereld

Tijdens wat opzoekingen rond de betekenis van de Romeinse wegen voor de hedendaagse samenleving, en bijzonder de Romeinse weg tussen Tienen, Tongeren en Maastricht, kwam ik terecht bij R. G. Collingwood (1889-1943). De reden hiervoor is eenvoudig. Het Romeinse wegennet is voor de verspreiding van ideeën van fundamenteel belang geweest. Indien wij het erfgoed van de Grieks-Romeinse oudheid enerzijds en van het christendom anderzijds beschouwen als fundamenten van onze Europese cultuur, dan heeft het Romeinse wegennet een zeer substantiële rol gespeeld in de ontwikkeling ervan.

Lees meer »