België in oude prenten / La Belgique en estampes anciennes 1525-875 (NL/ FR)

 
Joris Van Grieken, Michiel Verwey, Robert Nouwen

 

De mooiste prenten van onze historische steden en landschappen in een luxueus boek

Door de uitvinding van de boekdrukkunst was de prent (een gedrukte tekening) gedurende vier eeuwen lang wat de foto is vandaag: een getrouwe weergave van de werkelijkheid. Deze unieke selectie prenten, die voor het eerst wordt verzameld, geeft een prachtig beeld van de evolutie van onze steden en landschappen. Ook veel verdwenen monumenten zoals oude stadswallen, kerken, paleizen en abdijen zijn er op te zien. De prenten zijn van de hand van beroemde en minder beroemde tekenaars zoals Van Dijck, Breughel, Hoolans, Van der Borcht e.a. Alle prenten worden achteraan in het boek voorzien van korte commentaren die de inhoud in detail toelichten. Een geschiedenis in woord en beeld.

 

Lannoo

Tielt, 2017 (442 p.)

1ste druk

ISBN 978 94 014 47348

 

Uit de pers:

Peter Jacobs, De Standaard der Letteren, 24/11/2017

Pagina na pagina bewonder je de skylines en de straten en pleinen van Antwerpen, Gent, Brussel en Luik door de jaren, maar ook minder evidente locaties komen aan bod, zoals de ruïnes van de abdij van Aulne, het kasteel van Vilvoorde, de Rupel in Klein-Willebroek.

 

Jean-Paul Bombaerts, L'Echo 5/1/2018

Un ouvrage colossal et minutieux rassemble 350 estampes des localités de la Belgique d'avant la révolution industrielle.