Standpunt

Lord Byron en Caecilia Metella

De overweldigende geschiedenis, de schoonheid van de antieke ruïnes en de vervallen grootsheid van Rome oefenden in het begin van de 19de eeuw een krachtige invloed op hele generatie jonge schrijvers en dichters uit heel Europa. Onder hen waren Lord Byron, Mary Shelley en John Keats. Hun verbeeldingskracht en creativiteit vonden in de romantiek en het mysterie van Rome een fantastische voedingsbodem.

Lees meer »

Marcus Aurelius en alternative facts

Het is van alle tijden dat complotdenkers en valse profeten de goedgelovige medemens in hun netten proberen te strikken. Wij moeten daarvoor niet alleen kijken naar het Trump-spektakel of de absurde Corona-fabels.

Lees meer »

Natuur te veel?

Een stevige crisis zet de zaken doorgaans op scherp. Voor de Corona-epidemie is dat niet anders. Terwijl in Vlaanderen de industrieverkavelingen, de woonverkavelingen en de bouw van megastallen en andere landbouwhangaars rustig verder gaat en onze open ruimte dag na dag wordt aangetast, verkondigen politici en projectontwikkelaars nog al te vaak dat er nog meer dan voldoende natuur is.

Lees meer »

Over M. Tullius Cicero en Donald Trump

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 zullen in de toekomst wellicht niet alleen geboekstaafd worden als de meest spannende ooit. Het zullen ook de verkiezingen zijn van de morele teloorgang van de zetelende president Donald Trump die de waarden van de democratie tijdens het verkiezingsproces voortdurend openlijk in vraag stelt.

Lees meer »

Open is open!

Met enige verbazing heb ik tijdens het journaal gekeken naar de mensenmassa's in de winkelstraten afgelopen zaterdag en zondag. 'Open is open. Ze hadden de winkels maar moeten sluiten' luidde vandaag een krantenkop. Klaarblijkelijk willen mensen dat iemand anders voor hen beslist, alsof individuele verantwoordelijkheid niet bestaat.

Lees meer »

Allerheiligen!

Allerheiligen en Allerzielen, herdenking van onze dierbare overledenen. De herdenking duurt echter slechts één leven! Het  graf waaraan een eeuwig durende concessie werd toegekend, jaren geleden, is niet langer. 

Lees meer »

Het Forum Romanum vanuit de lucht

Oude foto's van Rome doen mij wel iets, zeker als zij te maken hebben met de vele antieke ruïnes die de eeuwige stad rijk is! Tijdens de 19de eeuw werden de eerste luchtfoto’s gemaakt vanuit een luchtballon. Op dat ogenblik hadden zij louter een documentaire of militaire waarde.

Lees meer »

Als de huisideoloog het wint van de historicus!

In zijn column “Triest einde voor een held” schetst Joren Vermeersch een bijzonder romantisch beeld van Christoffel Columbus dat ook tijdens mijn jeugd, nu jaar geleden, gangbaar was: een ‘ symbool voor alles wat de westerse beschaving ooit groot heeft gemaakt, een mateloze dorst naar kennis, een onblusbaar verlangen naar het onbekende’.

Lees meer »

Een hedendaagse Monet

Het is altijd prettig om met vrienden over kunst te discussiëren. Wat mij opvalt is dat vele van die vrienden hedendaagse kunst overroepen vinden, of godbetert prutswerk in de marge of kladderwerk van peuters. Het gekke is dat zij daarbij graag refereren aan grote kunstenaars uit vervlogen tijden zoals onze Vlaamse primitieven, de grote barokschilders of de Franse impressionisten. 

Lees meer »

Het Groot Schoeringe

In het Openluchtmuseum Van Bokrijk staat een imposante Vlaamse bergschuur. Deze bergschuur hoorde eertijds bij het goed Het Groot Schoeringe. De hoeve Het Groot Schoeringe ligt op het grondgebied Zuienkerke, een landelijke gemeente gesitueerd in de provincie West-Vlaanderen op zo’n 10 km ten noorden van de stad Brugge.

Lees meer »

Bertold Brecht over erfgoed

In onze omgang met erfgoed zijn wij zeer eenzijdig gericht op de grootse figuren die uiteraard grootse prestaties hebben geleverd. Van Eyck, Rubens en Ensor waren echte kunstenaars van wie het beste werk officieel in een topstukkenlijst wordt opgenomen. Van uitzonderlijke geschriften is een canon vastgesteld. Hoort Black Venus uit de Gangreen-reeks van Jef Geeraerts daar nu al dan niet in thuis? Over de zin en onzin van een historisch canon wordt ondertussen nog steeds heftig gedebatteerd.

Lees meer »

Een grafheuvel onderweg

Een zoete geur van koolzaad hangt over het weidse veld in Heurne en omhult een kleine Gallo-Romeinse grafheuvel in de verte. Als fietser merk je wanneer het najaar in aantocht is. 

Lees meer »