Over de piramides in Egypte en het Gravensteen in Gent

Gepubliceerd op 11 mei 2022 om 22:08

Geruime tijd geleden besliste het Gentse stadsbestuur om het Gravensteen te renoveren en tegelijk toegankelijker te maken voor het grote publiek (lees ook 'meer volk'!). Meer bepaald wilden ze het iconische gebouw voorzien van een onthaalpaviljoen en een liftschacht.

Zo gezegd, zo gedaan! Een architectenbureau werd aangesteld, studies werden besteld. Omdat te veel historische onderdelen verbouwd moesten worden en de historische zalen binnen door liftkokers doorkruist zouden worden, werd voor een oplossing aan de buitenzijde gekozen: een 'paviljoentje' aan de achterkant van het Gravensteen in het parkje in de Geldmunt, met een rolstoelingang door de muur en een lift tegen de zijkant van de donjon. Alleen, de Gentenaar lustte er geen pap van.

 

In maart bezocht ik de piramides van Gizeh. Voor de Egyptenaren zijn ze even iconisch als het Gravensteen voor de Gentenaren. Zij worden jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht. Bij het bezoek van de piramide van Cheops heb ik om de grafkamer te kunnen bereiken buiten een onmogelijke trap tegen de piramidewand beklommen, mij door smalle gangen gewurmd, op een laddertje geklauterd en door een holte gekropen. En of je in Egypte piramides, koningsgraven of mastaba’s bezoekt, overal wordt je met dezelfde situatie geconfronteerd. Er kunnen veel minder toeristen binnen dan het zouden willen. Voor mensen die onvoldoende conditie bezitten of slecht te been zijn is het een hele, zo niet onmogelijke opgave.  Mindervaliden hoeven er al helemaal niet aan te beginnen. En dan vraag ik mij af: Bouw je een paviljoen tegen de piramide van Cheops, installeer je aan de buitenzijde een panoramische lift, boor je een brede comfortabele tunnel naar de grafkamer ? Het antwoord van de Egyptenaren is uiteraard ‘neen’!

Uiteindelijk stelt zich de vraag of je werkelijk altijd iedereen overal toegang moet verlenen, ook al moet je hiervoor ernstige en duidelijk zichtbare ingrepen doen. Middeleeuwse kastelen werden net als piramides niet gebouwd voor toeristen van de 21ste eeuw. Misschien moeten wij dat gewoon aanvaarden en de integriteit van dergelijke gebouwen en hun geschiedenis respecteren.