Over fruitboeren en erfgoed

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 17:54

Deze namiddag voerde een fijne fietstocht mij door de Haspengouwse fruitstreek, over de Romeinse weg, langsheen tumuli, eeuwenoude kapellen en kasteelhoeves, doorheen karakteristieke dorpskernen als Groot-Loon, Heers of Horpmaal.

Vorige week voerden de boeren campagne met de slogan: jonge boeren voor uw voedsel, uw landschap en uw toekomst. Het deed mij een beetje denken aan een campagne tijdens mijn jeugd met de slogan: 'Dit landschap wordt u door de boer geschonken'.

Men beseft het echter te weinig. Maar één van de grootste bedreigingen voor ons open landschap in Haspengouw, of wat er nog van rest, is de  ‘industriële’ fruitteelt. Sedert enkele jaren rukken de plastic plantages op. In oktober 2020 schreef ik nog een blogje over de tumulus op de grens tussen Horpmaal en Sint-Pieters-Heurne (Vechmaal). Toen lag hij nog in een wijds, ongerept landschap. Nu rukken op de achtergrond de plastic serres op!

Het open landschap en het bijhorende erfgoed staan door deze ontwikkeling sterk onder druk. Aan dit tempo zal de fruitstreek zijn aantrekkelijkheid wellicht over goed een decennium verloren hebben en de B&B’s bij gebrek aan toeristen, die geen zin hebben om tussen plastic weiden te fietsen, hun deuren beginnen te sluiten. En zo ondergraaft Haspengouw geleidelijk aan één van zijn sterke troeven!