Ovidius in Metamorfose

Gepubliceerd op 16 november 2020 om 20:36

"Sprankelend, altijd licht ironisch en relativerend, een meesterverteller: Publius Ovidius Naso (43 v. Chr. - 17 na Chr.) is en blijft één van de belangrijkste Latijnse schrijvers" zo lees ik op de website van KULeuven Bibliotheken. Ik leerde zijn meesterwerk Metamorphoses kennen in de poësis. Ik was als jongeling ontroerd door het verhaal van Philemon en Baucis en droomde tegelijk dat ik de jager Actaeon was die het geluk had de godin Diana in haar blootje te zien.

Publius Ovidius Naso werd geboren op 20 maart 43 v.C. in Sulmona, een klein stadje in de Abruzzen. Wellicht overleed hij in 17/18 n.C. Om die tweeduizendste verjaardag van zijn overlijden te herdenken liep in een samenwerking tussen KU Leuven Bibliotheken en KBR van 21 november 2019 tot 16 februari 2020 in de Universiteitsbibliotheek een tentoonstelling over deze grootse Romeinse dichter: Ovidius in Metamorfose. Het was een project dat ik als Directeur Erfgoed van de Koninklijke Bibliotheek samen met Marleen Reynders mijn collega Directeur Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek een bijzonder warm hart toedroeg. Ovidius heeft schrijvers en kunstenaars door de eeuwen heen beïnvloed. De tentoongestelde stukken waren voornamelijk afkomstig uit de rijke verzamelingen van de KBR die werden aangevuld met kostbare werken van KU Leuven Bibliotheken en met bruiklenen uit binnen- en buitenland. Goede vriend Michiel Verweij, de curator, schreef er een uitstekend boek bij: Ovidius: het verhaal van een dichter, uitgegeven bij Amsterdam University Press (2018). En Nathalie Roland en Katrien Smeyers leidden het hele project in de juiste administratieve banen.

 

Goede tentoonstellingen worden niet alleen gemaakt door knappe curatoren, maar ook door geïnspireerde designers die het verhaal en de geëxposeerde werken tot hun volle recht laten komen. Deze tentoonstelling was duidelijk in goede handen van het ontwerpbureau ‘Exponanza’. Bij toeval verneem ik immers vandaag dat de expo ‘Ovidius in metamorfose’ één van de drie finalisten is voor de Golden Trezzini Award 2020 in de categorie: Best Implemented Project of Temporary or Permanent Museum Exposition (https://goldtrezzini.ru/en/nominees/ovidius-in-metamorphosis/). Als je kijkt naar de jury, dan kan je als bureau niet anders dan trots zijn voor de waardering van die grote namen. Het is fantastisch dat een project, dat je als directeur hebt gestimuleerd, internationale erkenning krijgt. En daarmee draag ik al de mensen, die hieraan hebben meegewerkt, een warm hart toe! En wil je dat deze expo de finale wint,  vote for it via Facebook op de link hierboven!

 

 

Foto's: Exponanza