Een verdwenen tumulus in Riksingen

Gepubliceerd op 15 augustus 2020 om 11:56

Riksingen is één van die mooie oude kerkdorpen van Tongeren. Eén van de oudste vermeldingen als Rixinges dateert van 1205 . Het dorp was een deel van de stadsvrijheid Tongeren.  De plaatselijke kerk, die oorspronkelijk van 1036 dateert, was een kwartkapel van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Tongeren. In dit kerkdorp werden volgens de oudere literatuur restanten van Romeinse villae, twee tumuli, en de sporen van centuriatio geïdentificeerd.

Van uit Tongeren liep noordwaarts door de Kempen een Romeinse weg in de richting van Nijmegen. Deze heerbaan liep dus ook door het kerkdorp Riksingen. Circa 500 tot 600 meter ten westen van die Romeinse heerbaan lag een grafheuvel die van daaruit perfect zichtbaar was. De tumulus was gesitueerd aan de oude veldweg de Keiberg, op het Krikelere Veld waar de oude Tomkesstraat, in het verlengde van de Kellensstraat naartoe leidde. Tijdens de Pax Romana stond in de nabijheid een villa of een boerderij. Een kleine 1400 meter noordwaarts lag de Sint-Annakapel die op een vermoedelijke tumulus is gebouwd. De drie tumuli van Sint-Huybrechts-Hern met het graf van de schilder lagen een kleine 3 kilometer noordwaarts. Op de kaart van Ferraris (1771-1778) is die tumulus van Riksingen niet aangeduid, op de kaart van Vandermaelen (18546-1854) daarentegen wel.

In 1796 werd het dorp Vrijhern bij Riksingen ingedeeld. Dat betekent dat de Sint-Annakapel die boven op een vermoedelijke tumulus werd gebouwd, ook onder Riksingen viel. Sedert 1972 is Riksingen gefusioneerd met Tongeren. Vrijhern werd echter samen met die tweede (vermoedelijke) tumulus in 1977 bij Hoeselt gevoegd.

Reactie plaatsen

Reacties

Etienne Castro
een jaar geleden

Tijdens wandeling volgde ik de gele wandeling richting de kluis.
Ik merkte toen rechts een heuvel op (tumulus?)
Thuis gekomen heb ik dan informatie opgezocht ivm tumulussen in de streek.