De Romeinse weg tussen Bavay en Trier

Gepubliceerd op 8 juli 2020 om 21:39

Eén van de belangrijke Romeinse wegen door België liep van Bavay naar Trier. Deze weg tekent zich ook vandaag nog kilometers ver in het landschap af, nu eens als een openbare weg, dan weer als een landweg nu eens onverhard, dan weer met een stevige laag kiezel. Op sommige plaatsen is hij niet meer dan een scheidslijn tussen twee landbouwpercelen, zichtbaar door de verschillende teelten en struikenrijen. In Feignies en Beaumont draagt de weg de naam  Chaussée Brunehault, in Thuin rue Brunehault.

‘Chaussée Brunehaut’ was sedert de middeleeuwen de naam van meerdere heerwegen die door de Romeinen in Noord-Frankrijk en België werden aangelegd. Dat is dus ook het geval voor de weg die in Bavay en Trier verbond. De naam verwijst naar Visigotische prinses Brunhilde van Austrasië (534-613). Hij wordt tot op de dag van vandaag op vele plaatsen nog steeds officieel gebruikt en komt in veel gemeenten in Noord-Frankrijk en Zuid-België voor.

Deze Romeinse weg was via diverticula verbonden met de Gallo-Romeinse villae. Een mooi voorbeeld daarvan is de reusachtige Gallo-Romeinse villa waarvan de resten op het einde van de 19de eeuw werden ontdekt in het Naamse dorpje Anthée.

Wij fietsten deze weg, op enkele onderbrekingen na, af vanaf Flavion via het Fonds de Sucet, Fter en Weillen tot even voorbij Chèstruvin waar de weg Chaussée Romaine wordt genoemd. Het is een prachtig traject over rustige wegen en onverharde veldwegen door velden en bossen. Sommige stukken zijn opgenomen in de plaatselijke MTB-route. Al fietsend is het opvallend hoe ongeschonden het landbouwlandschap is, net als de mooie kasteeldorpen die in de loop der eeuwen langs deze weg ontstonden.

 

- Marie-Hélène Corbiau, Les voies romaines par la Wallonie. La voie Bavay-Trèves (Vestiges 009), Namen, 2017 

- Chaussée romaine de Bavay à Trèves. Lees verder...

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.