Tongeren - Blaar

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 12:33

Adres: Tussen Eerste Meistraat en Tomveld, voortgezet op Marteman, Tongeren, 700 meter

Het laatste mooie stuk Romeinse weg op het grondgebied van Tongeren zelf ligt in de richting van Maastricht tussen de Eerste Meistraat en Tomveld ter hoogte van Blaar en wordt voortgezet op de Marteman.

Tussen de Eerste-Meistraat en Tomveld heeft de heerbaan het voorkomen van een holle weg. Op de Marteman heeft hij het uitzicht van een aarden karrenpad. Tussen Tomveld en Marteman verdween een deel van de weg onder de akker terwijl ter hoogte van de Heesterveldweg de heerbaan in 2002 door de aanleg van het industrieterrein Tongeren-Oost in 2002 definitief onderbroken werd. Het tracé is nog duidelijk zichtbaar op de Prekadastrale kaart van de stadsvrijheid Tongeren (1732) en op de oude kaarten van de Ferraris en Vandermaelen. Op de Ferrariskaart staat bij dit stukje weg de legende ‘Chemin Brunehaud’. Op de kaart van Vandermaelen vormt de heerbaan de grens tussen Berg en Blaar (rode lijn). Op de luchtfoto van 1971 blijkt duidelijk dat de Blaarstraat vanaf de Eerste Meistraat de oude Romeinse weg vervangen heeft als belangrijkste verbinding door het gehucht van Blaar. Het tracé van de Romeinse weg is weliswaar nog ongeschonden aanwezig, maar niet verhard zoals de Blaarstraat.

De algemene bewaringtoestand van het tracé is nog zeer goed. Voor Tongeren is dit stukje holle weg samen met de veldweg een uitzonderlijk stuk erfgoed.

 

Foto: Sofie Nouwen