Het velkruis van Pierre Herckens

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 om 18:11

Een namiddagje gravelen door oude holle wegen levert soms mooie ontdekkingen op. Een tijdje geleden kwam ik in een mooie holle weg in Vechmaal een kalkstenen veldkruis tegen, helemaal overwoekerd door het onkruid.  Dergelijke kruisen werden doorgaan geplaatst ter herdenking van een plots, soms gewelddadig, overlijden.

Afhankelijk van de oorzaak van het overlijden spreekt men van een ongelukskruis, een moordkruis, een boetekruis, en zo voort. Hier gaat het om een ongelukskruis, ter herdenking van een smartelijk ongeval. Het opschrift van dit stenen kruis is erg verweerd. Met wat moeite kan men volgende tekst lezen:

 Ici../ tue par son cheval/ ..sieur Pierre Herckens D'Ophers / le 6 juin 1841 / Priez dieu pour son ame
Hier werd de heer Pierre Herckens van Opheers door zijn paard gedood. 6 juni 1841. Bid God voor zijn ziel.

Over hetzelfde gebeuren werd het volgende oude verhaal uit Vechmaal opgetekend: 

Volgens de volksoverlevering zou daar iemand op dodelijke wijze van zijn paard gevallen zijn. Hij volgde de oude Tongerse weg en keerde terug van de apotheker te Tongeren. Op de plaats waar het ongelukskruis nu staat gebeurde het ongeluk. De ruiter kwetste zich erg aan de apothekersfles, sukkelde terug op zijn paard, maar hij bloedde uit. In een van de eerste huizen van Vechmaal aan de Tongerse straat werd hij opgenomen en verzorgd. Het gebeurde dateert van het midden van de vorige eeuw.

Het zal u maar overkomen!

 

Foto: R. Nouwen, 2021/09/06

Meer info: Veldkruis Pierre Herckens (grootheers.be)