Kameiros !

Gepubliceerd op 17 september 2020 om 17:08

Eén van de mooiste archeologische sites van het eiland Rhodos is Kaimeros. Een forse aardbeving zou het einde van deze bloeiende stad betekenen. Nu heb je er een fantastisch uitzicht over de site en verder op de zee. Waar kan je beter mijmeren over de wegen van de geschiedenis ?

Kameiros werd volgens de overlevering gesticht door Althaimenes, de kleinzoon van koning Minos. Hij was de zoon van Katreus, koning van Kreta. Omdat een orakel voorspeld had dat hij zijn vader zou doden, verliet hij de ouderlijke woning en vestigde zich op Rhodos. Zoals Griekse mythen vaak verhalen, kon hij zijn lot niet ontlopen. In een ongelukkige samenloop van omstandigheden doodde hij zijn vader die naar zijn zoon op zoek was.

De oudste bewoning van Kameiros dateert vermoedelijk van de Myceense tijd. Niet ver van Kameiros werd een Myceense begraafplaats terug gevonden. Van de belangrijke steden op het eiland, met name Lindos, Ialyssos en Kameiros, was Kameiros de kleinste. De stad had meer een agrarisch karakter waar alles draaide rond wijn, olijfolie, vijgen en andere landbouwproducten. Samen met Lindos en Ialyssos stichtte Kameiros op het einde van de 6de eeuw Rhodos.

De Akropolis wordt gedomineerd door een ooit grootse tempel van Athena. In het middelste gedeelte van de stad, onder de Akropolis, situeerden zich de woningen van de mensen. Zij dateren zowel van de Griekse en als van de Romeinse tijd. Beneden lag de Agora, het politieke centrum, enkele heiligdommen en een waterbron.

De eerste opgravingen van de stad Kameiros vonden plaats tussen 1852 en 1864. Franse en Italiaanse archeologen onderzochten toen de zone van de Akropolis . Vanaf 1928 tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voerden Italiaanse archeologen systematische opgravingen uit. De talrijke vondsten die in de stad werden ontdekt werden verscheept naar musea in Engeland (British Museum) en Frankrijk (het Louvre).

 

Foto: Kameiros, 11 september 2019.