Oudheidkunde is een wetenschap

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 15:35

Op woensdag 29 november stelt Jona Lendering in De Groene Waterman te Antwerpen zijn nieuwste boek ‘Oudheidkunde is een wetenschap (en dat mag je ook best eens uitleggen)’ voor.

Slechte historische kennis is de ideale voedingsbodem voor politieke propaganda en triviaal erfgoedtoerisme. De oudheidkunde wordt te vaak misbruikt omdat te weinig aandacht uitgaat naar het belang van de wetenschappelijke beoefening ervan. Hoewel de oudheidkundige disciplines zich met nieuwe technieken vernieuwen, nieuwe data en inzichten verwerven en nieuwe perspectieven aanreiken, lees je er weinig over. Dat is jammer. In zijn nieuwe boek legt Jona Lendering daarom uit waar de wetenschappelijke dynamiek zit en waarom nieuwe inzichten onvoldoende doordringen in het publieke debat.

Jona Lendering is het bekendst van zijn dagelijkse Oudheidblog Mainzer Beobachter. Hij is tevens de auteur van diverse boeken, waaronder een recent tweeluik over onvoldoende samenwerkende wetenschappen: Bedrieglijk echt en Hannibal in de Alpen.

In de marge van deze boekpresentatie zal ik vanuit de case van Ambiorix ingaan op de instrumentalisering van het verleden tot op de dag van vandaag. Geïnteresseerden zijn hartelijk welkom. Inschrijven via De Groene Waterman is noodzakelijk.