Een Egyptische tempel in hartje Madrid

Gepubliceerd op 4 december 2022 om 13:43

Een Egyptische tempel boven op een heuvel in een park van een Europese stad is een bizarre beleving. Dat is nochtans het geval met de Tempel van Debod in de Spaanse hoofdstad Madrid.  Het tempelcomplex ligt in het Parque del Oeste. Hij was gewijd aan de god aan de Egyptische goden Amon en IsisHij dateert van de 4de eeuw voor Christus.

De tempel werd in 1968 overgebracht naar Madrid als een geschenk van de Egyptische regering uit dank voor redding van een reeks monumenten door de Spaanse ingenieurs toen bij de bouw van de Aswandam op de Nijl een heel gebied gepland onder water werd gezet en het Nassermeer werd gevormd. Door de aanleg van dit meer werden duizenden mensen verplicht te verhuizen, en ook archeologische sites moesten verplaatst worden. Dat was ook het geval voor het beroemde tempelcomplex van Aboe Simbel.

Nog drie andere tempels werden geschonken  naar aanleiding van de herlocatie van bedreigde monumenten. De tempel van Dendur bevindt zich nu in het Metropolitan Museum of Art in New York. De tempel van Ellesiya kan je bezoeken in het Museo Egizio in Turijn. Het Taffeh-tempeltje werd overgebracht naar Nederland en bevindt zich in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Vanaf de tempel van Debod kan je genieten van een schitterend uitzicht over de stad, aan de ene zijde de Almudena-kathedraal, aan de andere zijde kijkt het park Casa de Campo. Het is een prachtige, maar bizarre plaats.