Bavay - Trier

Eén van de belangrijke Romeinse wegen door België liep van Bavay naar Trier. Deze weg tekent zich ook vandaag nog kilometers ver in het landschap af, nu eens als een openbare weg, dan weer als een onverharde landweg. Op sommige plaatsen is hij niet meer dan een scheidslijn tussen twee landbouwpercelen, zichtbaar door de verschillende teelten en struikenrijen. In Feignies en Beaumont (Strée) draagt de weg de naam  Chaussée Brunehault, in Thuin rue Brunehault.

‘Chaussée Brunehaut’ was sedert de middeleeuwen de naam van meerdere heerwegen die door de Romeinen in Noord-Frankrijk en België werden aangelegd. Dat is dus ook het geval voor de weg die in Bavay en Trier verbond. De naam verwijst naar Visigotische prinses Brunhilde van Austrasië (534-613). De naam wordt tot op de dag van vandaag op vele plaatsen nog steeds officieel gebruikt en komt in veel gemeenten in Noord-Frankrijk en Zuid-België voor.

Deze Romeinse weg was via diverticula verbonden met de Gallo-Romeinse villae. Een mooi voorbeeld daarvan is de reusachtige Gallo-Romeinse villa waarvan de resten op het einde van de 19de eeuw werden ontdekt in het Naamse dorpje Anthée.

 Het is opvallend hoe ongeschonden het landbouwlandschap is vanaf Flavion via het Fonds de Sucet, Fter en Weillen tot even voorbij Chèstruvin waar de weg Chaussée Romaine wordt genoemd, net als de kasteeldorpen die in de loop der eeuwen langs deze weg ontstonden.

Foto's: R. Nouwen