Een Romeinse weg in Raon-lès-Leau

Het lijkt misschien verrassend in de Vogezen een overduidelijke Romeinse weg met een lengte van meer dan een kilometer aan te treffen, met zijn bijna intacte kasseien getekend door de vele wagens die er meer dan 2000 jaar geleden over heen dokkerden. De Romeinse weg van Raon-lès-Leau is één van de mooiste oude tracés die in Frankrijk bewaard bleven.

Raon-lès-Leau is een klein dorpje in het Franse departement Meurthe-et-Moselle. Daar is het de weg, die daar uit zandsteenplaten uit de Vogezen bestaat, over meer dan een kilometer duidelijk zichtbaar. In het kleine dorpje wordt de richting van de Romeinse weg aangegeven. De prachtige Romeinse weg slingert door het bos van Roule-Bacon die tot het Massif du Donon behoort. Verschillende stukken van het pad zijn perfect bewaard gebleven. De sporen die door de karren zijn achtergelaten in de zachte rots, tonen aan hoe belangrijk deze weg was voor het verkeer.

In centraal Lotharingen, kriskras doorheen de regio, zijn tussen de belangrijke antieke steden drie Romeinse hoofdwegen aanwezig: de as Lyon-Langres-Toul-Metz-Trier, een route van Metz naar Straatsburg en een derde verbindingsweg, met name deze van Langres naar Straatsburg. Het is deze weg waar dit segment in Raon-lès-Leau deel van uitmaakt.

De verbinding Langres-Straatsburg komt in tegenstelling tot de twee andere niet voor op de antieke itineraria zoals de Tabula Peutingeriana of het Itinerarium Antonini. Het verloop ervan, dat niet overal even zeker is, wordt gemarkeerd door archeologische vondsten. De weg richt zich in noordoostelijke richting via een aantal rechtlijnige segmenten van variabele lengte.

De Romeinse weg maakt nu deel uit van de toeristische wandelroutes in de Vogezen.