Standpunt

Oudheidkunde in Israël

In Jeruzalem is archeologie een middel om Palestijns land in te nemen, zo schrijven Ine Roox en Lucia Admiraal in De Standaard van 25 januari 2024. Archeologie kan op verschillende manieren misbruikt worden. In het geciteerde artikel leggen de beide auteurs terecht de juiste accenten wanneer zij in de huidige context vooral de nadruk op de onrechtvaardigheid en het menselijke leed leggen.

Lees meer »

Een nieuwe gezichtsreconstructie van Caesar.

Gezichtsreconstructies van beroemde historische figuren neemt een mens toch best met een flinke korrel zout. In 2018 was er nogal wat te doen over de gezichtsreconstructie van Caesar in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De lancering van het boek 'Caesar in de Lage Landen' van Tom Buijtendorp werd toen in belangrijke mate opgehangen aan deze gelaatsreconstructie van Caesar. Die claimt een getrouwe weergave ervan te zijn. Hij is momenteel te zien in de Caesartentoonstelling in H'ART Museum in Amsterdam.

Lees meer »

Oudheidkunde is een wetenschap

Op woensdag 29 november stelt Jona Lendering in De Groene Waterman te Antwerpen zijn nieuwste boek ‘Oudheidkunde is een wetenschap (en dat mag je ook best eens uitleggen)’ voor.

Lees meer »

Ambiorix en Chat GTP

Tegenwoordig is er veel te doen rond het gebruik van Open AI voor het schrijven van stukken. Deze programma’s zouden nuttig zijn om te bainstormen, korte informatieve teksten te schrijven, schoolwerkjes te helpen maken, en zo voort. Wij hebben de proef op de som eens genomen met twee programma’s, Bing Chat en Chat GPT. Hieronder volgt het resultaat.

Lees meer »

Een discretere plaats voor de geschiedenis

Ik ben steeds van mening geweest dat in delicate historische debatten de bronnen het best in de publieke ruimte worden behouden. Dat geldt ook voor ons koloniale verleden dat door nogal wat historische beelden op openbare plaatsen wordt vertegenwoordigd. Prachtige voorbeelden daarvan zijn de Leopoldsculpturen op de dijk in Oostende  en op het Troonplein bij het Koninklijk Paleis in Brussel.

Lees meer »

Vlaamse topstukken in Tongeren

Deze ochtend lees ik in de krant : “Tongers Teseum grossiert plots in Vlaamse Topstukken”. Dat heeft uiteraard alles te maken met het prestige van de basiliek van Tongeren. Het is één van de oudste kerken van de Lage Landen waarvan de sporen tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen zijn onder de huidige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Lees meer »

Een Egyptische tempel in hartje Madrid

Een Egyptische tempel boven op een heuvel in een park van een Europese stad is een bizarre beleving. Dat is nochtans het geval met de Tempel van Debod in de Spaanse hoofdstad Madrid.  Het tempelcomplex ligt in het Parque del Oeste. Hij was gewijd aan de god aan de Egyptische goden Amon en Isis. Hij dateert van de 4de eeuw voor Christus.

Lees meer »

Geschiedenis. Nuttiger dan je denkt!

Tijdens de afgelopen dagen was er in de pers heel wat te doen rond een professor aan de KUL die voor verkrachting werd veroordeeld. Verslaggeving, commentaar- en opiniestukken die het falen van de universiteit in deze zaak aan de kaak stelden en zelfs het ontslag van de rector vroegen, waren legio. Nu uit het verslag van de regeringscommissaris blijkt dat er geen aanwijzingen zijn van een doofpotoperatie, maar de KUL zelfs actief in deze zaak optrad, blijkt heel dit maatschappelijk debat een perfecte illustratie van gebrekkige kennis van de feiten, tendentieuze meningen en manifest foutieve berichtgeving veroorzaakt door een lichtzinnige omgang met de zo wie zo al beperkt beschikbare informatie.

Lees meer »

De route van Hannibal over de Alpen

Eén van de boeken die de laatste tijd mijn bijzondere aandacht trok, is "Hannibal in de Alpen. Een puzzel uit de oudheid" van Jona Lendering. De reden hiervoor is eenvoudig. De route die Hannibal in 218 v.C. volgde, viel voor een groot gedeelte samen met de Via Domitia. En 11 jaar na Hannibal zou zijn broer Hasdrubal de tocht nog eens overdoen. 

Lees meer »

'Iter Romanum'

In Aquileia bezocht ik vorige week dinsdag, 5 juli, toevallig een kleine tentoonstelling getiteld 'Iter Romanum'. De culturele erfenis van Rome en de wegen die deze erfenis verbinden, staan in het brandpunt van het project 'Romeinse wegen in Europa'.  Samen vormen zij een groot netwerk dat mee heeft vormgegeven aan het huidige Europa.

Lees meer »