Fruitroute leidt fietsers langs erfgoed

Gepubliceerd op 30 april 2022 om 20:32

Vandaag stond er in verschillende kranten een fijn bericht: "Fruitroute loodst fietsers langs oude spoorwegbedding". De Fruitroute zal via het Fruitspoor en de Romeinse weg een fietslus vormen van 46 kilometer. Die nieuwe fietsroute wordt vanaf 2024 de ‘toproute’ om Haspengouw met de fiets te ontdekken.

Het Fruitspoor en de Romeinse weg omspannen samen nagenoeg 2000 jaar geschiedenis. Het is niet alleen de geschiedenis van die twee routes, maar ook van het landschap, de landbouw, de fruitteelt die door de Romeinen in onze gewesten werd geïntroduceerd.

De Romeinse weg, tegelijk de oudste weg van Vlaanderen, verbond Boulogne-sur-Mer via Cassel en Tongeren met Keulen. Het is een machtig archeologisch monument dat de geschiedenis en het landschap van Haspengouw op een ongelooflijke wijze heeft vorm gegeven. De mooiste stukken van deze heerbaan liggen in Limburg.  Zij zijn het onderwerp van mijn boek "De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen', gepubliceerd bij Sterck & De Vreese. 

Het zogenaamd Fruitspoor, een oude spoorlijn tussen Tongeren en Drieslinter, is een belangrijk industrieel monument. Van dit Fruitspoor bleven bovendien nog talrijke relicten bewaard. Bovendien verbindt het Fruitspoor de drie belangrijkste steden in Haspengouw, met name Tongeren, Borgloon en Sint-Truiden. Tegelijk is deze spoorlijn organisch verbonden met de Suikertram, tramlijn 495 die liep Hasselt via Borgloon naar Oerle of Oreye. Vandaar dat ook hier een stevig potentieel aan erfgoedtoerisme aanwezig is. (zie hier)

Visit Limburg en de provincie Limburg willen met het Fruitspoor onder meer dat potentieel van cultuur- en erfgoedtoerisme sterk ondersteunen. Met die nieuwe toproute wil de Provincie Limburg de bezoekers onderdompelen in de geschiedenis en tradities van Haspengouw. Zo betekent dat het grootste toeristische hefboomproject voor de komende jaren.